Segédlet

II. Képernyő, kezelőgombok

A SimSig központok kétféle képernyőkezeléssel készültek. Az egyik a teljes képernyős, itt a vágányhálózat több lapra ("view") van elosztva, és a különböző képernyőn található szakaszok metszéspontokkal kapcsolódnak egymáshoz (az eredeti IECC rendszer ilyen). A másik a Scroll-os változat, itt egy hagyományos, Windows-os görgethető képernyőn egybefüggő vágányhálózatot találunk (WESTCAD rendszer). A program készítői mindkét változatot fejlesztik, túlnyomó többségben a scroll-os képernyőset készítenek, de a bonyolultabb vágányhálózatú központoknál célszerűbb a hagyományos képernyő változat megtartása (Sheffield).
 

Teljes képernyős:

A SimSig betöltse után a képernyő három fő részből áll. A bal alsó rézen a menügombok, MNU, ROV, REV, ISO, MSG, VW1, VW2, ...VW6. Alatta az óra mellette egy telefon ikon, és egy nyomtató ikon.

A jobb alsó sarokban találjuk az üzenetmezőt, itt jelennek meg a berendezés- és a hálózati üzenetek. A képernyő nagyobbik részét a kezelőfelület foglalja el.

 

Scroll-os képernyő:

A különböző részeket itt külön ablakban jeleníti meg a program. Alapesetben három ablakot látunk betöltésnél. Az egyik a bal felső, központi ablak, ez tartalmazza a menüsort, vezérlőgombokat. Bezárásával kiléphetünk a SimSigből. Tőle jobbra található az üzenet ablak (funkciója megegyezik a teljes képernyős szimulációk üzenetmezőjével). A két ablak alatt található a nagyméretű kezelőfelület ablak. Az ablakokat oda helyezhetjük ahol nekünk kényelmesebb. A Scrollos változatot a több-képernyős számítógépek miatt készítették: ha több monitorral rendelkezünk, akkor a kezelőfelületet akár 8-9 képernyő szélesre is kihúzhatjuk (Trent teljes felülete 9 képernyő), valamint külön képernyőre helyezhetjük az üzenet ablakot, vagy akár a vonatlistát (F2); akár több egyforma ablakot is megnyithatunk, ezáltal külön ablakokban figyelhetünk egy állomás, vagy vasúti átjáró forgalmát. Létezik egy Overview ablak is, ez az ablak az egész kezelőfelület mutatja lekicsinyítve. Ha gyorsan egy területre szeretnénk ugrani, akkor az egérrel az adott területre kell kattintani. Ezenkívül ha az egér mutatóját egy vonat számára (hupikék szín) visszük, akkor kiírja a vonat számát és menetrendi leírását (Description).

 

 

Billentyűzet kiosztás:

 Esc  ablakok bezárása (F2, F3, F4, F5, F6, stb)  4-  VW4 képernyő (csak teljes képernyősnél)
 F1-  Help (CHM formátumban)  5-  VW5 képernyő (csak teljes képernyősnél)
 F2-  a területen tartózkodó vonatok listája  6-  VW6 képernyő (csak teljes képernyősnél)
 F3-  beállítások  p-  pause (idő megállítás)
 F4-  menetrend szerkesztő  i-  interprose (vonatszám beírás)
 F5-  teljesítmény analízis  a-  (éppen telefonáló vonat) válaszablak megnyitása
 F6-  telefon kezelő  c-  vonatszám törlése
 F7-  írásban érkezett események  n-  valós időbe állítja az időgyorsítást
 F10-  üzenetküldő (csak hálózatban működik)  Ctrl+s-  játék mentése
 0-  MSG képernyő (csak teljes képernyősnél)  a nyilakkal  a srollos változatnál a kezelőfelületet lehet mozgatni
 1-  VW1 képernyő (teljes képernyősnél)  egér bal gombja-  vágányút állítás, váltó állítás, váltó lezárás, egyéb kezelőelemek, vonatinformációk
 2-  VW2 képernyő (teljes képernyősnél)  egér jobb gombja-  vágányút törlés, váltó állítás, váltó lezárás (F3 beállítástól függően)
 3-
 VW3 képernyő (teljes képernyősnél)  egér scroll-

 a képernyő mozgatása

A Scroll-os változatnál a központok állomásainak kezdőbetűire a képernyő odaugrik. (pl. Swindid-nél az „s” a Swindon állomáshoz). A scrollos irányítóközpontoknál az 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,-es billentyűk a kezelőfelület bizonyos részeihez ugranak (szimulációnként változó, hogy hány számbillentyűt használhatunk).

 

Tamogatóink:


 

Partnerek: