HELP (segítség)

Liverpool Street menetrend segédlet

Stefano Sarto (tagunk) készített egy nyomtatható menetrendet a Liverpool Street szimulációhoz. A Liverpool Street  Winter 1998-9 timetable (morning) menetrendjéhez elkészített táblázat a 04:24 és 12:05 közötti időszakot segíti, ami igen hasznos lehet abban az esetben, ha pl. az IECC rendszeren a menetrendi információs ablak nem működik, illetve ha hálózatban kliensként irányítjuk a forgalmat, mert ekkor az F2-es információs ablakot és az F4-es menetrend szerkesztő ablakot nem érhetjük el.

Az izgalmakat tovább lehet fokozni azzal, ha az ARS-t (automata út állítót) kikapcsoljuk, mert ilyenkor az összes vonat vágányútját magunknak kell beállítani, ami nem kis feladat ebben az időszakban hiszen 497 vonat érkezik és indul a fejállomásról! Természetesen a profi irányítók meg szokták fejelni ezt még 4-5 vágány, foglaltság és jelző optika hibával, azért, hogy nem teljen "unalmasan" a délelőtti időszak! 

A pdf formátumú segédletet regisztráció után letölthetitek itt: Liverpool Street menetrend segédlet


Bővebben: Liverpool Street menetrend segédlet

Hozzászólás lehetősége a Simsig.hu oldalon

Megint találtam egy új kiegészítőt a Joomla keretrendszerhez, ami segítségével ez az oldal is működik. Ezentúl lehetőség nyílik a cikkek és leírások végén a kommentelésre. Bárki hozzászólhat, még akkor is, ha nem regisztrált az oldalon. Persze ebben az esetben külön meg kell adni egy nevet e-mailt, valamint egy biztonsági kódot kell beírni a s*pam motorok miatt.

Remélem kedvet kaptok és hozzászólásaitokkal színesítitek az oldalt, valamint élményeiteket is hozzáfűzitek egy adott témához.

A hozzászólásokat akár visszamenőleg is megírhatjátok az összes eddigi cikkhez.

"A szabad véleménynyilvánítás könnyít a helyzetünkön. A farkast megvigasztalja, hogy üvölthet, a juhot a gyapjú, az erdőt a fülemile, az asszonyt a szerelem, a bölcset az aranymondás." Victor Hugo


SimSig – egy nap az irányítótoronyban

A Vonatmagazin.hu készített egy írást, ami nagy segítséget és kedvet adhat a kezdő forgalomirányítóknak!

Az utóbbi egy-két évben többször is résztvettem olyan találkozókon vagy hoztam létre olyan eseményeket, amelyen a SimSig forgalomirányító program magyar kedvelői is megjelentek a bemutatójukkal. Próbáltam velük sokat beszélgetni ezeken a rendezvényeken okosodási szándékkal, elsőre ugyanis túlságosan bonyolultnak tűnt az általuk használt szoftver, ránézésre kevés sikerrel kecsegtetett a használata. Az elmondottak és megmutatottak alapján aztán úgy döntöttem belevágok, ha a fene fenét eszik akkor is végigtolom valamelyik egyszerűbb állomás egynapos forgalmát.

A teljes cikk itt olvasható!

indulokep

Brit mozdonyok 2.rész

Fővonali dízelmozdonyok (Main-line diesels)

A második részben a fővonali dízelmozdonyokat gyűjtöttem össze. A listában talán a legismertebb és a legsokoldalúbb típus a Class 37-es. A hírnevét talán a furcsa kinézetének és a jellegzetes hangjának köszönheti. Összesen 309 darabot gyártottak belőle.  Nosztalgiavonatok élén a mai napig feltűnhet egy-egy példányuk Anglia-szerte. A SimSiges központokban is rendszeresen felbukkan.

A SimSig forgalomirányító szimulátor különböző paramétert figyel egy-egy szerelvény közlekedésénél. A legfontosabb talán a sebesség és a szerelvény (mozdony) hossza. Ezenkívül a gyorsulás és lassulást is figyelembe veszi, ami persze a mozdony erejétől és az időjárástól is függ.

File:37710 stabled at Didcot Yard.JPG

 Class 37 Fotó: Phil Scott (Our Phellap)

Bővebben: Brit mozdonyok 2.rész

Fórum szabályzat

SimSig.hu fórum:

A fórum használatához regisztráció szükséges. A regisztrációs adatokat kitöltése után a megadott e-mail címre küldünk egy aktiváló linket. Az aktiválás után lépj be és használd a fórumot.

(Kérjük, hogy ne adjál meg értelmetlen felhasználói nevet.)
 

Irányelvek

A SimSig.hu fóruma az angol SimSig vasúti forgalomirányító programmal foglakozó szakmai fórum. A magyar www.simsig.hu oldalt azért hoztuk létre, hogy a nyelvi akadályokon kívül a szimuláció pontos megismerésében és használatában segítsük minden forgalomirányító rajongónak. A SimSig magyar csapata folyamatosan olyan hasznos információkkal és segédprogramokkal látják el a felhasználókat, amik az angol vasútmániások számára mindennaposak és természetesek, pl.: angol vasút által használt jelzők, jelzések, forgalomirányítás, rövidítések, IECC bemutatás, fogalmak, szabályok, stb. A SimSig szimulációk ingyenesen letölthetők. Böngészd a www.simsig.co.uk oldalt.......

A SimSig.hu fóruma politikamentes. (a nem ide való hozzászólást automatikusan töröljük) Általános szabályzat

A SimSig.hu fórum tulajdonosa a fórum oldalain megjelenő írások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A fórumban szereplő hozzászólások az adott regisztrált felhasználók véleményét tükrözik, azzal a fórum tulajdonosa semmilyen közösséget nem vállal. A felhasználó a fórum használatával egyidőben minden jogot megad az üzemeltetőnek a tartalom szabad módosítására, szerkesztésére vagy végleges törlésére. Amennyiben a felhasználó személyes adatokat közöl a fórumon, úgy ezekkel kapcsolatban minden felelősség a felhasználót terheli. A hatályos törvényekbe ütköző, illetve erkölcsileg nem elfogadható hozzászólásokat töröljük. A fórum használatával egyidőben a felhasználó feltételek és fenntartások nélkül elfogadja a jelen szabályzatot.

A moderátorok indoklás nélkül törölhetnek egy hozzászólást (és az arra érkezett válaszokat), törölhetnek, egyesíthetnek témát, vagy módosíthatják a téma címét ha az:
- Sértő lehet a vitapartnerre, vagy más személyre nézve, - Személyiségi, illetve közösségi jogokat sért, - Adatvédelmi törvényeket sért, - Agresszív, fenyegető, félelemkeltő, gyűlöletkeltő, - A közzétételének időpontjában hatályos jogszabályba ütközik, illetve bűncselekményre vagy egyéb jogsértésre történő felhívást, vagy arra jelentkezést tartalmaz, - Más személyes adatait nyilvánosságra hozza, - Nem függ össze a vita tárgyával vagy a topic címével, - Egy már meglévő hozzászólást vagy topicot ismétel, - Korábban az elvek megsértéséért törölt hozzászólást idéz vagy ismétel, - Bújtatott vagy közvetlen reklámot tartalmaz konkrét cégre, termékre vagy szolgáltatásra vonatkozóan, - Egy fórumozó társat durván sértő, lejárató, alpári című vagy tartalmú, trágár szavakat tartalmaz, - Megsérti a levéltitkot, - Feltűnően és szándékosan akadályozza vagy zavarja a kulturált, folyamatos társalgást, - Azt technikai vagy tartalmi rombolásnak minősítik, - A szerkesztőket, moderátorokat minősítő, velük foglalkozó bejegyzés, kivéve az e célt szolgáló topicokon, - Nem érkezett egyetlen hozzászólás sem a témához a megnyitást követő egy hónap alatt, - Az adott téma nem ütközik az eddig felsoroltakba, de a Fórum tulajdonosa mégsem kíván annak nyilvánosságot biztosítani.

A moderátorok indoklás nélkül korlátozhatják, letilthatják a hozzászólót, ha:
- Rendszeresen, szándékosan a moderátori alapelvekbe ütköző módon vagy tartalommal szól hozzá, - Törölt hozzászólást idéz vagy visszamásol, - A nick-neve vagy e-mail-címe közismert közéleti vagy történelmi személyiség, népcsoport, szervezet vagy intézmény nevével egyezik, illetve arra utal, vagy azzal közvetlenül összekapcsolható, kivéve, ha a nick és a hozzászóló azonosságáról meggyőződtek, - A nick-neve a megtévesztésig hasonlít egy már korábban bejegyzett nick-névre, - A nick-neve obszcén vagy trágár kifejezés, rasszista, mások vallását, nemzeti, nemzetiségi hovatartozását gyalázó, sértő kifejezés, burkolt, illetve nyílt reklámhordozónak tekinthető, - A választott nick-név jogszabályi értelemben védett, - A nickje más jogos és méltányolható érdekeit sértő név, - Tevékenysége jelen moderálási elvekkel ellenkezik, - A moderátor többszöri felszólításának ismételten nem tesz eleget.

Az SimSig.hu fenntartja a jogot a szabályzat és a feltételek módosítására melyeket a felhasználók minden esetben tudomásul, vesznek és elfogadnak Adatvédelmi nyilatkozat
A személyes, illetve közérdekű adatokat az 1992. évi LXIII (Avtv) törvényben és az adatvédelmi országgyűlési biztos által kiadott állásfoglalásoknak megfelelően kezeli a fórum. A fórumon lévő információk megtekintéséhez személyes adatok megadása nem szükséges. Egyes szolgáltatások igénybevételéhez azonban bizonyos személyes adatokra (név, e-mail cím) szükség lehet. A SimSig.hu tudomására jutott adatokat harmadik fél számára, a törvényben meghatározott eseteken kívül, semmilyen körülmények között nem adja ki. A honlap más internetes lapokra mutató linkeket is tartalmaz. A SimSig.hu azonban semmilyen felelősséget nem vállal más honlapok tartalmáért és eljárásmódjáért.

Nemzetközi viszony A SimSig.hu nem hivatalos képviselője az simsig.co.uk-nak, és azzal semmilyen partneri vagy üzleti kapcsolatban nem áll. SimSig.hu is not an official SimSig support site and is not affiliated in any way with simsig.co.uk.

Welcome to the Hungarian site of the SimSig! This site was created by Hungarian fans of the English SimSig railway signalling software. The primary aim of this site is to support local fans with Hungarian translations of the English documentation and to provide a Hungarian on-line discussion board. Our secondary goal is with the time to prepare a summary of the English signalling system highlighting the differences between the English and Hungarian systems, practices and rules. For more information please browse the www.simsig.co.uk! 2008.11.08. Budapest Snail Sims Webmaster

2008.11.08. Budapest

Snail Sims
Webmaster

Brit mozdonyok 1. rész

Tolató mozdonyok (Diesel shunters)

Az első részben a dízel tolatómozdonyokat gyűjtöttem össze. A listában talán a legismertebb és a legtöbb példányban előállított típus a Class 08-as. 996db-ot gyártottak belőle. A SimSig-es központokban is találkozhatunk vele. 

A SimSig forgalomirányító szimulátor különböző paramétert figyel egy-egy szerelvény közlekedésénél. A legfontosabb talán a sebesség és a szerelvény (mozdony) hossza. Ezenkívül a gyorsulás és lassulást is figyelembe veszi, ami persze a mozdony erejétől és az időjárástól is függ.

A mostani gyűjteményt azért készítettem, mert a menetrendírásnál folyton a netet böngésztem a mozdony-típusokért.

 Class 08 Fotó: Brakeman Billy

Bővebben: Brit mozdonyok 1. rész

Gloucester MENTÉS

Az 1985-ös menetrendet összefésültem egy kiegészítéssel, ezáltal kaptam egy 913 vonatos extrát. Nazareth-el kezdtük el hálózati kapcsolatban játszani. Menetközben vettük észre, hogy a menetrendben "ütközések" vannak.

Azóta egyedül próbálom elirányítani az egész területet. A mostani 17:00-ás időszakig kisebb fennakadásokon kívül zökkenőmentes volt a "szolgálat". Persze késések mindig voltak. Ez legtöbbször a pályahibákból adódott.

Most beleszaladtam egy olyan csúcsforgalomba, hogy egy 30perc után elfáradok, meg kell állítanom a szimulációt. (Jönnek haza az angol melósok, csak azt nem értem, hogy honnan akasztottak le ennyi szerelvényt a vasutasok.)


 Letölthetitek a "Káosz" kezdetéről készített mentésemet. Próbáljátok ki. (csak erős idegzetűeknek!)
A pontlevonások utáni %-ot írjátok meg a simsig.hu/fórum-ra. A legközelebbi hálózati kapcsolatnál elővesszük, mert legalább 2 fő szükséges az , de a harmadik kezelő sem unatkozna.

Wine beállítása

Photo

A Linuxon csak a Wine program segítségével lehet a SimSig-et futtatni. A Wine egy Windows emulátor. Telepítéskor létrehoz Windows-os fájlokat a fontokat, dll-eket. Külön könyvtárt készít a rendszerünkben. A win-es programokat ide telepíti és innen működteti. Sajna nem mindent tud emulálni és nem úgy ahogy megszoktuk a Windows-ban. Kompromisszumot kell kötni, hiszen a Linux nem Windows.
A beállítások menüpont: Grafika:  "Az ablakkezelő kezelheti az ablakokat" ha nem engedélyezzük akkor a SimSig lesz előtérben, a többi ablakot nem tátjuk, csak ha bezárjuk a programot.
A "Virtuális asztal emulálása" létrehoz egy teljesen független asztalt amin csak a SimSig működik, (kicsivel gyorsabb a scroll-ozás). A virtuális képernyő felbontását tetszőlegesen beállíthatjuk. A többi beállítás nem vonatkozik a SimSig-re.

A Linux-os tesztelésem során azt tapasztaltam, hogy mindent úgy kezel mint a Windows. Vannak kicsi eltérések, pl. előfordult, hogy a scroll-os változatnál egy F2 bezárása után a kurzorra nem reagált a képernyő, ilyenkor az ablakra kattintás megoldotta a dolgot. A kurzor mozgatására szerintem kicsit darabosan frissíti a képernyőt, de az egér scroll-ra rendesen reagál. Ami még kicsit zavaró az a menetrend táblázat (vonatszámra kattintva) kezelése, sajnos a táblázat elcsúszik balra, viszont a fejléc nem. Valamint a message ablakban az új üzeneteket nem követi automatikusan a görgető sáv, ezért nem látjuk azokat. Amire még nem találtam megoldást, a két videó-kártyát hogyan tudja kezelni a Linux, a Trent-nél hiányzik a második képernyő.

SimSig a Linux-on

A sorozatos vírustámadásoknak köszönhetően én is a Linux felé fordítottam a figyelmem. A magyar Linuxos fórumokon azt olvastam, hogy az Ubuntu Linux a "legjobb". Letöltöttem és egy CD-re felírtam. Kipróbáltam Live módban, ilyenkor a CD-ről indítja el a rendszert. Mivel az "ablakos" rendszerem megadta magát teljesen, ezért felraktam a gépemre az Ubuntu 8.10-es Linuxot. A telepítés egyszerű és gyors volt. Persze a SimSig-et nem Linuxra készítették, ezért szükség volt egy Wine nevű csomagra, amit feltelepítettem. Ez a program a "Windows" rendszert emulálja. 

A Wine most már felismeri az .exe fájlt, tehát lehet telepíteni a SimSig (simsigsystem_v2_103.exe). Azt hittem, hogy minden rendben lesz, ezért feltelepítettem a Trent központot. Megnyitásnál jöttem rá, hogy a simsig fontot nem ismeri fel a Wine, és a vágány hálózat helyett sok "a" és "é" betűt láttam. Na akkor irány a fórum. Az egyik írásban megtaláltam a megoldást: először a (swindon2_6_3.zip)-et kell feltelepíteni. És láss csodát, újra látom  vágányhálózatot, és a Trent is működik.


Bővebben: SimSig a Linux-on

Tamogatóink:


 

Partnerek: