HELP (segítség)

Feliratok, színek, üzenetek

A SimSig képernyő a Network Rail IECC-ben használatos eredeti kijelző reprodukciója.
Az angol forgalomirányító központokban az irányító munkáját a fali kijelző, menetrend, segédképernyő és számtalan más berendezés is segíti. Ezen felül sajátságos módszereket is alkalmaznak a forgalmisták. Az egyik ilyen a PostScript, amit előszeretettel ragasztgatnak a kezelők a kijelzőre és a kezelőpult mellé, amin információt közölnek az aktuális forgalmi helyzetről. Persze mi is ragaszthatunk a képernyőre (monitorra) feliratokat, de mivel általában egy monitoron szoktunk játszani, ezért az nem megoldás. A Scroll-os SimSig-ben lehetőségünk van üzeneteket felrakni a kezelőfelületre. A képernyőn a jobb egérgombbal (Add Sticky Note) létrehozhatunk különféle üzeneteket emlékeztetőket: indulás, vágányzár, meghibásodás, vagy bejárati-kijárati neveket esetleg a menetrendet is kiírhatjuk az adott állomás mellé. Az üzeneteket hátterének és a szövegének színeit kiválaszthatjuk, így más-más színeket adhatunk az üzenetcsoportoknak. Sajnos hálózati kapcsolat esetén csak mi láthatjuk az üzeneteket.

Hazánkban gyakran használnak olyan "segédeszközöket" amit nem a berendezés része, ilyen például a söröskupak, vagy a golyóstoll vége, amit a kezelő a gombokra helyeznek azért, nehogy rutinból foglalt vagy lezárt vágányra állítsanak vágányutat.
A számítógépes irányító rendszerekben ezt a funkciót már beépítették, a SimSig-ben a REM és ISO gombok szolgálnak a jelzők lezárására. Az opcióval a jelzőt reteszelhetjük, ezáltal nem tudunk vágányutat beállítani az adott (lezárt) vágányra. A REM (General Isolation Reminder) az általános problémákat, az ISO (Tractio Isolation Reminder) a vontatási problémákat jelzi nekünk. Ez a reteszelés nagyon hasznos lehet hamis-foglaltság vagy váltó-meghibásodás esetén.

A III. Hungary SimSig találkozón Sünöcske mutatta meg nekünk, hogy kell átszínezni a vonatszámot (Interpose). Ez a funkció valószínűleg véletlenül alakult ki, az angol programfejlesztők nem számoltak azzal, hogy elvetemült külföldiek ékezetes betűket is szeretnének a vonatszámokban látni. A különböző karakterek más és más jelentéssel bírnak. Mivel a kisbetűt a program automatikusan átalakítja nagybetűvé ezért, csak bizonyos karakterekkel működnek. Ha a gépünk karakterkészletében megkeressük a SIMSIG fontot akkor onnan beilleszthetünk olyan karaktereket is, amit a billentyűvel nem tudnánk bevinni.

Tekintve, hogy a "berth"-ekbe a vonatszámok helyére bevitt üzeneteket az első arra közlekedő vonat száma felülírja, csak olyan helyen használhatjuk azokat, ahol vonat nem közlekedik, mint pl. lezárt, vagy mellékvágányokon. Így pl. nyugodtan megjelölhetjük a King's Cross központnál a Gordon Hill 4. vágányát, ez a programban még szerepel, de a valóságban már felszámolták; vagy Exeter központban az Alphington RD és a City Basin kitérőket, amik valószínűleg járhatatlan csonka vágányok napjainkban. A vonatszámok miatt csak négy karaktert lehet megjeleníteni, amibe beletartoznak a szín karakterek is.

A berth-ekben tárolt üzenetek előnye, hogy hálózatos játék esetén azokat az összes résztvevő látja.

"é"  piros háttér:

 

"í" kék háttér:

 

"Ő" piros szöveg:


"Ú" lila szöveg:

 

"Ö" sárga szöveg:

 

"Ü" rózsaszín szöveg:

 

"Ó" szürke szöveg:

 

"É" soremelés, soremelés +szöveg:

Különleges karakter:


Különleges karakter, színezve:

A SimSig szimulációk között a Sheffield központban a VW2-es képernyőjén találhatunk egy SCRATCHPAD ("Firkapad") kijelzőt. A kijelzőre tetszőlegesen írhatunk Interprose-ként (jobb egérgomb a kijelzőre, vagy "i" bill.). Erre azért van szükség, mert az állomáson olyan tároló és tolató vágányokat találhatunk ami nem jelzi ki a vonatszámokat. A csúcsidőben annyi vonat lehet az állomáson, hogy nem győznénk észben tartani, így csak beírjuk a vonatszámot a kijelzőre és ha rákattintunk a számra, akkor kiadja a vonat menetrendjét.

Persze a firkapadot teljes egészében nekünk kell kézben tartanunk. A kijelzőelemeknek nincs kapcsolatuk a vágányokkal, így a kezelő feladata saját magával (és hálózatos játék esetén a többiekkel) megegyezni, hogy melyik elemen mit tárol. A feljegyzéseket ugyancsak nekünk kell átírnunk, törölnünk, ha a vonat kihalad az állomásról, vagy megváltozik a száma. Természetesen a berth-ekhez hasonlóan a firkapadra egyéb emlékeztető információkat is beírhatunk magunknak. 

A legújabb Sheffield 2.995-ös változatból sajnos ezt a SCRATCHPAD-ot kihagyták, helyette használhatunk "Sticky Note", ami nem helyettesítheti a firkapadot. 

 
 

 
Szöveg és képmentések: Snail Sims, (a képmentéseket a SimSig központokról készítettem)

 

 

  

Tamogatóink:


 

Partnerek: