Freightliner

A Freightliner Group Limited egy vasúti szállítmányozási és logisztikai vállalat, 1995-ben alapítottak, és most is működik az Egyesült Királyságban és Lengyelországban. Ez EWS UTÁN a második legnagyobb vasúti-teherszállítási cég Angliában.


"Európában a korszerű szárazföldi konténeres szállítást legkorábban Nagy-Britanniában a Freightliner rendszerben valósították meg, évekkel később már szinte minden ország bekapcsolódott az európai intermodális szállításba. Több nemzetközi szakmai szervezet komoly erőfeszítéseket tett az intermodális szállítás eszközeinek egységesítésére, a konténerek főbb méreteinek, szállítási, rakodási módjának és jelölési, azonosítási rendszereinek szabványosítására."

Részlet a Kombinált fuvarozás (Wikipédiából)

Photo: locopix.com

 Freightliner története

A Freightliner fogalom eredete a Brit Államvasutak 1960-as évek közepéig visszanyúlik. 1968-1973 között dolgozták ki a konténerforgalomra vonatkozó legfontosabb nemzetközi szabványokat (ISO). Bár kezdetben hazai szállítmányokhoz használták, hamarosan a mélytengeri kikötők is átvettek a konténerszállító eszközöket.

Korábban Brit Államvasutak része volt, a Freightlinert, 1995-ben privatizálták. A vállalat kezdetben csak Intermodal (konténeres) szolgáltatásokat nyújtott, most négy leányvállalat működik a Freightliner Group Limited alatt. Freightliner a fő kikötők és belföldi vasúti teherpályaudvarok között bonyolít szállítási-szolgáltatásokat, Anglián belül közúti szállítási-szolgáltatással kiegészítve.

1999-ben, a vállalat csatlakozott a Freightliner Heavy Haul csoport. A Freightliner Heavy Haul, országos szállítás legfontosabb terméke a szén, ezen kívül a cement, a speciális ásványi anyagok, a hulladék és a kőolaj. Azóta még két új leányvállalat jött létre, a Freightliner Maintenance Limited, ami a vontatás és vagonok javítását és karbantartását végzi, és az európai leányvállalatuk, a Lengyelországi Freightliner PL Sp. z o.o., ami 2007 óta működik.


A szerelvények 1000t-nál nem lehetnek nehezebbek, a sebességük minimum 50mph (80km/h) maximum 75mph (120km/h) lehet.

Photo:  Trevor Jones
www.bbc.co.uk

 

Linkek:

-Kombinált fuvarozás

-Intermodal Freight Operations

-Dave Coxon Freightliner fotósorozatai

-Unit Loads - Modern Rail Container Services

-BRB_Freight1965.pdf

-Railway Report ’On the Right Lines’Youtube Videók:

-Tehervonatok 190db videó

-Freightliner class 66 66501

-Freightliner mix

-Southampton, Freightliner Depot

-EWS and Freightliner "Race" at Milford

-6522 on 6C01, 08:45,
Redcar - Drax Power Station

 


Tamogatóink:


 

Partnerek: