Angol tolatásjelzők

“Yellow shunting signals” (sárga tolatásjelző).

A Bristol forgalomirányításban megjelent a beharangozott sárga tolatásjelző.

A szimulációban négy helyen találkozunk vele: Bridgwater, Weston-Super-Mare, Kingsland Road (East) és Barrrow Road.
A (Bristol 1985 v3.21) menetrendben Bridgwater CRL-ből 2-szer, Weston-Super-Mare dep-ből 22-szer, Barrow Road RTS-ből 6-szor érkezik szerelvény, a Kingsland Road (East)-ból nem indul vonat.
A menetrendben ritkán kell a sárga tolatásjelzőt sárga jelzéssel használni, legtöbbször a kitérő irányba kell tolatni, olyankor mint minden tolatásjelző fehéren világít a jelző lámpája.

 

A sárga tolatásjelző lényege, hogy olyan csonka vágány felé néz a jelző, ami szerkezeti összefüggésben van a jelzővel, ezért nem csak kitérő irányba megengedett a jelző meghaladása.
 

www.signalbox.org

Tolatási jelek sárga karokkal ( néha egy fekete szalag) általában a mellékvágányok kivezetésénél találjuk meg ahol kihúzóvágány is van.

Ennek a típusnak a jeleit nem kellene összekeverni előjelzőkkel, a céljuk teljesen különböző. A funkció hasonló ahhoz a piros tolatási karra (fény), ami teljesen más jellemzővel jelez. Ezt sárga jelet meghagyhatja a mozdonyvezető amikor a kihúzóvágány felé közlekedik.

Tolatásjelzők:

British railway signals

Az "eltérítő jelek" (tolatásjelző) megengedi, hogy egy vonat olyan vágányútra behaladjon, ami már foglalt is lehet. A jelzést arra a vágányra érvényes amire a tolatási mozgást tervezik, a vágányt egy kiegészítő jelzéssel jelezik. A szabad tolatási jelzés két fehér fény 45 fokos szögben (karosnál a ferde kar vagy csík). A vezető elővigyázatosan 15mph (24km/h) sebességgel haladhat, ami a biztonságos megálláshoz elegendő. A megállj jelzés a vízszintes piros+fehér fény (karosnál a vízszintes kar, vagy csík). 

A tolatásjelzőket elhelyezhetik alacsony oszlopra egymagába, de főjelzővel egy oszlopra is, ilyenkor a piros lencse nincs és a jobb oldali fehér sem világít, helyette a főjelző pirosát kell figyelembe venni. A tolatási jel ugyan az, de a főjelző pirosa a 45 fokos fehér fények esetén is világít.   

A két sárga fényű vagy egy sárga egy fehér fényű tolatásjelző két irányú mozgást engedélyez. A jelzőn túli mozgást csak olyan irányba engedi meg (sárga jelzéssel), amin nem történhet más mozgás (például, egy kihúzóvágány) általában a kitérőn egyenes irányban. A két fehér fény 45 fokos szögben azt mutatja, hogy kitérő irányba engedélyezett a tolatás (általában nyílt vágányra).

A két piros vagy két sárga fényű jelző legtöbbször tolatási határt jelent (Limit of Shunt), más jelzési képre nem képesek.   

Tamogatóink:


 

Partnerek: