Sheffield

Sheffield PSB-t 1973-ban nyitották meg. A központ épülete Sheffield (korábban Sheffield Midland) állomás 1. vágányának déli végénél található.

Az állomást 1870-ben adta át a forgalomnak a Midland Railway. Ez volt az ötödik állomás a városközpontban, és a Chesterfield - Dore - Rotherham új építésű vonalon helyezkedik el, átvéve a londoni vonatok forgalmát Sheffield Wicker állomásról.

A North Midland vasútvonal, melyet 1840-ben nyitottak meg, "régi vonal" (old road)-ként vált innentől ismertté, szintén Chesterfieldet és Rotherhamet kötötte össze, de Barrow Hill és Treeton érintésével. Beighton Junctionnél egy kihúzó vágány ágazik ki a vonalból, ez régen a Grand Central vasúttársaság London Marylebone - Woodhead - Manchester vasútvonalának részét képezte.

A Great Central vasút állomása a Sheffield Victoria volt, mely 1981-ig üzemelt, és Darnall nyugati részéig villamosítva volt, mely az állomás bezárásával egyidőben megszűnt. A Sheffield - Huddersfield járatok 1983-ig jártak ezen a vonalon. Ezek Sheffield Midland állomásról indultak, és Nunnery Junctionnél vezetőállást kellett cserélniük az irányváltáshoz.


Képek: VW1, VW2, VW3, VW4, VW5, VW6,

A központ letölthető a simsig.co.uk oldalról. 


A midlandi vasútéval párhuzamosan a Great Central is üzemeltetett egy vasútvonalat Rotherham és Doncaster irányába, melyet 1838-ban nyitottak meg. A '60-as évek racionalizációs időszakában ezen a vonalon felhagytak a személyszállítással, és Rotherham elsődleges állomásává Masborough vált, melyet ebben az időben át is neveztek Rotherhamnek. Bár az állomás csak fél mérföldnyire volt a városközponttól, az utasszám csökkent. Így egy új csatlakozó vonal (a Holmes Curve) épült, majd Rotherham Central állomást 1987-ben újra megnyitották. Egy ideig párhuzamosan működött a két állomás, de Masborough-t végül 1988-ban bezárták. Ebben az időszakban a Tinsley Yard forgalma gyakran használta ebben az időszakban ezt a vonalat.

Ugyanazon racionalizáció keretén belül épült ki a kapcsolat a két vonal között Aldwarke Junctionnél, Lehetővé téve ezzel, hogy a Doncaster és York felől érkező sheffieldi vonatok forgalmát a két vonal közt megosszák.

Aldwarke-tól északra volt egy állomás, mely Swinton települést szolgálta ki 1968-ig. Az 1980-as években aztán nyilvánvalóvá vált, hogy jobban ki kell szolgálni a helyi közösségek igényét, így 1991-ben egy új állomás, továbbá egy összekötő vonal épült Mexborough felé. Ez az új vonal lett a "fővonal" Sheffield és Doncaster között, a Thrybergh Junctionön keresztülhaladó vonal pedig megmaradt másodlagos útvonalnak, melyet elsősorban a tehervonatok használnak, de be van rendezve személyforgalomra, így terelések alkalmával jól jöhet. (A cikk készítésének idején (2007-ben) a vonal le volt zárva árvíz miatt).

Sheffield jelenleg óraalapú ütemes menetrenddel rendelkezik. Összefoglalva az egyes órák forgalma (a szám azt jelenti, hogy 60 perc alatt hányszor indul az adott viszonylatban vonat):

* 1 fővonali gyorsvonat Derby-n át London St. Pancras állomásra HST-vel vagy 222-es sorozatú "Meridian" motorvonattal;

* 1 Norwich - Liverpool vonat, szóló (vagy időnként dupla) 158-as vagy 170-es sorozatú motorvonattal;

* 2 Cross Country vonat, melyek közül az egyik nem áll meg Chesterfieldben, továbbá az egyik Doncaster, a másik Leeds érintésével közlekedik, ezek a Virgin flottájából származó 220-as és 221-es sorozatú "Voyager" motorvonatok;

* 1 minden páros órában Manchesterig közlekedő személyvonat, mely a Hope Valley vonal valamennyi állomásán megáll;

* 1 trans-Pennine vonat Manchester és Cleethorpes között, új beszerzésű 185-ös sorozatú motorvonatokkal;

* 1 vonat Lincolnba Worksop és Retford érintésével;

* 1 vonat Aldwickbe, mely egy középállomás a Doncaster - Leeds vonalon;

* 1 vonat Scunthorpe-ba;

* 1 vonat Hull, Beverley vagy Scarborough felé, általában szóló 158;

* 1 vonat Moorthorpe-on át Leedsbe;

* 1 mindenütt megálló vonat Leedsbe Barnsley-n és Castlefordon át;

* 1 sebesvonat Leedsbe Barnsley és Wakefield érintésével, általában 158-as sorozatú motorvonat;

* 1 vonat Barnsley-n át Huddersfieldbe.

A helyi vonatokat általában 142-es vagy 144-es sorozatú sínbuszok adják. Gyakran előfordulnak emellett még 150-es, 153-as és 156-os sorozatú motorkocsi/motorvonat.

A vonatok a legtöbb esetben a "fő" vonalakat (elsődleges útvonalak) veszik igénybe. Néhány kora reggeli és késő esti vonat azonban Chesterfield és Sheffield között a régi vonalon, Sheffield és Doncaster között pedig Woodburn és Thrybergh érintésével közlekedik.

Ez a megállapítás azonban csak a cikkírás időpontjában (2007) állja meg a helyét. A pár évvel korábbi, vagy jövőbeni menetrendek eltérést mutathatnak. 2008-tól például új Nottingham - Leeds viszonylat közlekedik.

A teherforgalom a területen többnyire áthalad, leginkább az észak-déli tengelyen, de néhány vonat a Hope Valley-n át közlekedik, hogy olyan területeket szolgáljon ki mint pl. Earles Sidings, Tunstead és Peak Forest. Néhány szénvonat is előfordul, melyek Cottam-et szolgálják ki, Retfordtól keletre. Ezek gyakran kétszer is irányt váltanak, egyszer Woodburnben, utána pedig Westhorpe-ban, hogy aztán észak felé folytathassák útjukat.

A környéken szinte csak a számos acélgyárat kiszolgáló vonatok "oszlanak fel", bár jópár vonat több-kevesebb ideig Barrow Hillben megáll.


Képernyők leírása:

1. képernyő

Lefedi a Clay Crosstól (Chesterfield déli része) Dore-ig terjedő szakaszt, valamint a Hope Valley vonalat Manchester felé.

Clay Cross és Tapton Junction között négy vágány fut. Az alsó kettő (a képernyő elrendezése szerint) kizárólag teherforgalomra van berendezve. Ha ezen két vágány valamelyikét mégis személyvonat közlekedtetésére kell használni, fokozottan ügyelni kell arra, hogy csak egyetlen vonat lehet Tapton Junction és Clay Cross között (amennyiben ezt elmulasztjuk, komoly pontlevonással jutalmaz minket a program). Abban az esetben, ha Sheffieldhez nem csatlakozik hálózatban Trent, egy piros nyíl jelzi, ha a szomszédunk felé foglalt az állomásköz. Ellenkező irányban a program szabályozza a forgalmat, az előírásoknak megfelelően.

Tapton Junctiont elhagyva a tehervágányok a "régi vonal"-ként futnak keresztül Barrow Hillen és Treetonon Rotherhambe. Ez a szakasz be van rendezve személyforgalomra, így nem kell semmilyen különleges szabályozást követni, és valóban használják is a közvetlen vonal lezárása esetén kerülő útirányként, valamint kora esti és késő esti órákban egyes menetrend szerinti vonatok is, hogy a járművezetők vonalismeretét frissen tartsák.

Tapton Junction és Bradway között a mértékadó emelkedő 1:100 (azaz 10 ezrelék). Emiatt bevett szokás az, hogy a Grindleford felé közlekedő tehervonatokat visszatartják Taptonban addig, hogy Dore-ig folyamatosan zöld jelzők mellett haladhassanak az emelkedőn, ellenkező esetben néhány nehezebb tehervonat alig bír felcammogni. Itt hívjuk fel a Kedves Olvasó figyelmét arra, hogy a 2009 februárjától megjelenő kiadásokban az emelkedők és lejtők a SimSig részét képező faktorok.

A 48-as jelző mögötti megcsúszási vágányút nem oldódik. Vészhelyzetben szükséges lehet, hogy a 49-es jelzőtől vágányutat állítsunk, mialatt a 48-asnál vonat áll. Ezekben az esetekben a "junction protection release" használatával a 48-as jelző megcsúszási vágányútja oldódik, ha a szomszédos vágányszakasz már legalább két perce foglalt. Ezt a megoldást normál helyzetben nem használják, a simsigben büntetőpont jár érte.

A chesterfieldi ground frame használható, akárcsak a csatlakozó iparvágány. A program úgy lett kialakítva, hogy a g.f. használatával egyszerre csak egyetlen vonat közlekedhessen az általa kezelt területen. (Erre azért volt szükség, hogy kizárható legyen egy irányt váltó vonat helytelen vágányon történő közlekedése arra az esetre, ha a "forgalmista" (mi) figyelme pár percre elterelődne.) Ha szükséges, miután a vonat elhaladt, ki kell adni a hozzájárulást.

A Hope Valley vonal forgalmát Chinley-ig mi irányítjuk, így figyelni kell a tehervonatok "kihalászására". Ezeket célszerű Taptonban vagy Heeley-ben félre állítani, amíg meg nem győződtünk, hogy a vonat közlekedése a személyforgalmat nem zavarja, esetleg igénybe vehetjük a megelőző vágányt Earles Sidingsnál (bár ez utóbbit gyakran használják rövidebb ideig kocsik tárolására, így lehet, hogy éppen nem tudunk oda vonatot beállítani. Vegyük figyelembe továbbá azt is, hogy a vonalon meredek emelkedők is előfordulnak!


2. képernyő

Ez a terület magát Sheffield állomást fedi le, illetve annak közvetlen környezetét. Közvetlenül az 1. vágány déli végénél találjuk a járműtelepet.

Az up vágányon található még egy személyvonati megelőző vágány (Heeley loop), melynek elsősorban a Grindleford felé irányuló forgalom szabályozásában vehetjük hasznát. Ez akkor lehet fontos, ha egy gyorsvonat szorult egy mindenütt megálló személy vagy egy tehervonat mögé, ugyanis a Hope Valley-n nincs lehetőség a vonatok sorrendjének megcseréléséhez, és ez jelentős késéshez vezethet.

Dél felől a legtöbb érkező vonat a fővágányt (A) használja. A 6., 7. és 8. vágány csak a mellékvágányról (B) érhető el, de ugyanez használható megelőző vágányként is. Bár a kapcsolat megvan a 6. vágány felé, oda ebből az irányból csak tolatóvágányúttal lehet bejárni, így ezt csak végszükség esetén használják. A 8. vágány felé nincs korlátozás, a peron végén folyamatosan vörös fényt adó jelzőt helyeztek el, egyébként nincs megfelelő vágánykapcsolat észak felé (kivéve tolatásjelzőkkel, szintén rendkívüli esetekben).

Sheffield környékén számos "láthatatlan" megcsúszási vágányúttal találkozhatunk. Ha egy peronon fehér nyilat látunk világítani, jó esélyünk van arra, hogy a nyíl irányában egy rövid szakaszon a berendezés lezárta a kitérőket.

A rendes útvonal dél felől az 5. vágányra a "B" vágányon keresztül vezet. Egy kerülővágányút beállítható a "C"-n keresztül is, ehhez a kék nyílra kattintsunk.

Észak felől a rendes útvonal a 4-6. vágányokra a "B"-n keresztül vezet, de az "A"-n keresztül a fent leírt módon szintén beállítható kerülővágányút.

Ha egy perontól a 85-ös vagy 147-es jelző felé vágányutat állítunk, a jelzők mögötti megcsúszási vágányutaknak szabadnak kell lenniük ahhoz, hogy a sárga fény megjelenjen a kijárati jelzőn. Tolatómenetek részére a fehér nyíl használatos. Ilyenkor a megcsúszási vágányút nem záródik le, és szabad (sárga v. zöld) jelzés helyett a kiegészítő tolatásjelző áll szabadra.

A 88-as tolatásjelzőnél való irányváltáshoz a perontól közvetlenül a kihúzóvágányhoz állítsuk a vágányutat (tehát ne a 87-es jelzőig).

A 89-es és 91-es tolatásjelzőnél való irányváltás esetén vegyük figyelembe, hogy a távolság ezek és a 84 vagy 85-ös jelzők között nagyon csekély, így előfordulhat, hogy ezek valamelyikét is állítani kell.

Előfordulhat, hogy a járműtelep vezetője kapcsolatba lép velünk, "95-ös tolatás"-t igényelve. Ez azt jelenti, hogy egy szerelvény az üzemanyagkút vágányáról állna át a telepen. Mivel nincs kihúzóvágány, ezért a szerelvénynek ki kell húznia az állomás felé, majd visszatolnia a telepre.


3. képernyő

A képernyő Észak-Sheffield és Rotherham területét fedi le. A fővonal az ex-Midland vonal Sheffield és York között.

Mill Race Junction és Brightside Junction között helyezkedik el Grimesthorpe ipartelep, vagy más néven Attercliffe sidings. Brightside Junctionnél ágazik ki egy összekötő vonal (az 1980-as évekbeli verzióban) Tinsley felé.

Az East slow vágány egy kétirányú személy megelőző vágány. Gyakran tesznek itt félre személyvonatokat, különösen, ha késés miatt rossz sorrendben érkezik két olyan vonat, mely Sheffieldben azonos peron mellett áll meg. Ellenőrizzük az induló időadatát is azoknak a vonatoknak, melyek csak Sheffieldig közlekednek.

Wincobank Junctionnél a vonal elágazik Barnsley, Healey Mills, Wakefield Kirkgate és Huddersfield felé.

Holmes Junctionnél egy új összekötő vágány épült a 80-as években a Great Central Tinsley - Doncaster vonala felé.

Masborough Junctionnél a "régi vonal" csatlakozik be a fővonalba.

Masborough és Aldwarke Junction között a Midland és a Great Central vasútvonal egymással párhuzamosan fut, néhol csak pár tíz méterre egymástól. Ennek oka pedig történelmi, ugyanis valaha a Midland vonalon a bal, addig a Great Centralon a jobb vágány volt a vonatok helyes vágánya.

Aldwarke Junctionnél a két vonal találkozik. Az 1980-as évekbeli verzióban a vonalak függetlenek maradnak, és két egyszerű vágánykapcsolat van közöttük. Modern módban a Great Central becsatlakozika fővonalba, majd a Thrybergh vonal szinte azonnal kiágazik.

Fontos megjegyezni, hogy módtól függ, merre mennek a doncasteri vonatok. A 80-as években valamennyi doncasteri vonat a Mexborough-i vonalon közlekedik. A modern módban a legtöbbjük a fővonalon megy.

Aldwarke Junction közelében két acélgyár található.

Találunk még itt továbbá két útátjárót is. Mindkettő automatikusan felnyílik a vonat után, de automata lezárása csak a Brinsworth Streetinek van. Holmes Junction átjárót kézzel kell lezárni. Ezen felül mindkét átjáróhoz tartozik egy "clear" gomb, melyet akkor kell megnyomni, ha az átjáró szabad. A valóságban a forgalmista ezt a gombot akkor nyomja meg, ha a zártláncú kamerahálózat monitorján ellenőrizte, hogy semmi és senki nem szorult a sorompók közé.

A Rotherham New Mill-ből kijáró tehervonatok "kettős vörös" védelmet (double red protection) élveznek, azaz mind az S744, mind az S740 jelzőnek "megállj" jelzést kell adnia, ha a vonat az up vágányra húz ki.


4. képernyő

Ez a terület fedi le a Sheffield központ legészakibb részét.

Ha a 80-as években játszunk, nem találunk elágazást az iparvágányokon kívül. Modern módban azonban Swinton állomást újra megnyitották, és megépült az új összekötő vágány is ez és Mexborough között. A legtöbb vonat ezen az új pályán közlekedik akkor is, ha Swintonban nem áll meg. A másik vonalon csak néhány teher- időnként egy-egy személy- vagy szerelvényvonat közlekedik.

Ha egy vonatot elterelnek a menetrend szerinti útvonaláról, a mozdonyvezetőnek meg kell állnia a jelző előtt és telefonon értesítenie kell a forgalmistát, hogy az adott kerülő útirányra van-e vonalismerete. Ennek a szimulálása hiányzik, de a mozdonyvezetők meg fognak állni és jelezni fogják, hogy rossz irányba áll a jelző, ha megpróbáljuk elterelni őket. Hogy megerősítsük a terelést, a menetrendet is módosítanunk kell az F2 vonat listában (ennek mikéntjét a súgóban találjuk).

Egyetlen útátjárót találunk ezen a képernyőn, Denaby-t, ami automatikusan felnyílik a vonatok után, de a lezárás kézzel történik.


5. képernyő

A régi vonal Chesterfield és Rotherham közötti szakasza.

Barrow Hill környékén sok ipartelep és -vágány található. Az "Up sidings" nem szimulált részére történő közlekedés előtt a tolatásvezetőtől slotot kell kérni.

Barrow Hill és Foxlow között deltavágány-kapcsolatot találunk Seymour Junction, Bolsover Oxcroft és Shirebrook felé.

Beighton Junctionnél ágazik ki egy szárnyvonal a Worksop vonal felé, melyet a Chesterfield és Sheffield között kerülő útirányon közlekedő vonatok használnak. Westhorpe branch egy megkerülővágánnyal rendelkező kihúzóvágány, melynek segítségével a Woodhouse felől északra (és fordítva) közlekedő tehervonatok tudnak irányt váltani.

Treetonban voltak az elágazások Tinsley Yard felé, a modern módban ezek megszűntek.


6. képernyő

Ez képernyő fedi le a Sheffieldtől keletre lévő területet, mely valójában nem része a központnak. Egyesíti Woodburn Junction, Woodhouse Junction, Beighton Station és Tinsley Yard szolgálati helyeket.

Woodburn Junctionnél ágazik ki egy vonal a valamikori Sheffield Victoria állomás, és tovább Deepcar felé. Ez a vonal Deepcarig egyvágányú, és token-rendszerű ellenmenet-kizárás működik rajta, melyet mi ellenőrzünk. Ha egy mozdonyvezető tokent igényel, a release gomb megnyomásával tudunk "kiutalni" neki egyet. Ha egy vonatot Deepcarban fel akarunk tartóztatni, akkor a release gombot egészen addig ne nyomjuk meg, amíg az indulásnak akadálya van. A tokengyűjtő a mozdonyvezető által üzemeltetett (a masiniszta magának állítja a váltókat) kitérőnél van elhelyezve. A Deepcar felé tartó vonatokat pedig a fővonalon kell visszatartani. A tokengyűjtő az egyvágányú szakasz elejénél van.

Ügyeljünk a beightoni vasúti átjáróra, mivel az teljesen kézi vezérlésű.

Ezen a képernyőn található még Tinsley Yard, mely árnyéka korábbi önmagának. A SimSig korlátai miatt nem lehetséges, hogy a teljes, eredeti vágányhálózatot le lehessen modellezni a '80-as évekbeli üzemmódban (négy-négy vágány valamennyi végén). A keleti bejáratok, és a Brightside-i közvetlen összekötő vágány csak az 1980-as években használható.


Készítők:

 • Az adatsorokat összerendezte és programmá konvertálta: Kurt Sickelmore
 •  Köszönet a Simsig eredeti szerzőjének, Geoff Mayonak a minden területen nyújtott segítségéért, valamint a forráskód módosításáért, mi által ezt a szimulációt még élvezetesebbé tette.
 • Köszönet Clive Feathernek a tanácsadásért az egyedi elemek programozásához.
 • Köszönet Chris Lawnak, aki kapcsolatai révén elintézett egy látogatást az igazi Sheffield-be.
 • Köszönet Daan Krantznak, Guy Horstmannak, Chris Lordnak, Tony Hutchinsnak, Darren Goble-nek, Darren Towlernek és William Cooknak a folyamatos tesztelésért.
 • Köszönet a Network Rail csapatának, akik nagyon segítőkészek voltak és nagy halom információval árasztottak el minket nem csak a szimuláció, hanem a menetrendek terén is. Legtöbbjük nevét se tudjuk, de segítségük nélkül ez a szimuláció nem készült volna el...
 • Köszönet a Network Rail menedzsmentjének amiért engedélyezte sheffieldi látogatásunkat, és támogatta a program megjelenését.
 • Köszönet a szerencsétlen Simsiggereknek, hogy a derby-i találkozón vállalták a kísérleti egér szerepét.

 Hálózat:

 • Trent központhoz kapcsolódik
 • Client: több játékos kezelheti

 Jellemzők röviden:

 • A gyors, teher és személyvonatok keverednek
 • Nagy terület, sok elágazással
 • Bonyolult vágányhálózat

Nehézségi besorolások

 • Személyvonat-forgalom - nehéz
 • Tehervonat-forgalom - közepes
 • A vágányhálózat komplexitása - nehéz
 • Összességében - nehéz

Jelzőszámozások (pdf):

Térkép

Linkek


A fordítást a Simsig/Sheffield alapján Pap Dávid István (Sünöcske) készítette, képek a Sheffield szimulációból lettek kimentve. www.simsig.hu.  

Tamogatóink:


 

Partnerek: